MAMURLUK – 11 saveta kako ga lakše preživeti

hangover 2

Kada te drma mamurluk posle divlje večeri provedene uz alkohol najviše bi voleo da ti je pri ruci nešto sa natpisom „lek protiv mamurluka“. Ali mora do postoji još nešto što nije hemija a da može da umanji glavobolju, mučninu i malaksalost, zar ne? Raspitali smo se šta stvarno pomaže protiv mamurluka. Saznali smo da ne postoji jedno rešenje koje bi rešilo sve simptome mamurluka, ali nekoliko stvari može da ti pomogne da se ublaže specifični problemi.

Sledeći put kada zgrabite bocu naoružajte se sa našom listom od 11 strategija protiv mamurluka, kako bi preživeli naredni dan.

VODA:
H2O je neophodan. Kao što ste verovatno primetili tokom noći razvrata često posćujete WC. Tako izbacujući alkohol gubite i dosta tečnosti.  To je zato što je alkohol diuretik i može izazvati dehidraciju. Zato Pre nego što padnete u krevet, Popijte od 0,33 do 0,5 l vode. Takođe u toku izlaska preporučljivo je nakon svakog piva popiti jednu čašu vode kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost…
Za svaki slučaj pripremi ti i jednu falašu vode da te sačeka pored krevete, za dobro jutro…

SPORTSKA PIĆA:
Iako usled konzumacije alkohola telo gubi elektrolite, njihov gubitak nije toliko prevelik kako biste morali odmah da ih nadoknadite, mada konzumiranje sportskih pića narednog dana moglo bi da ubrza vraćanje vašeg tela u balans.

KAFA:
Većina ljudi – bez obzira na mamurluk- popiju jutarnju kafu kako bi se razbudili i pripremili za dnevne aktivnosti. Ali ispijanje kafe neće imati dugoročan efekat. Kofein može lečiti ali i uzrokovati glavobolje i migrene,  zato je upotreba kafe kao leka protiv mamurluka individualna stvar i zavisi od ličnih preferencija. Ako je koristite obavezno naručite i čašu vode, jer po nekim ispitivanja i kofein uzrokuje dehidraciju.

 

JOŠ ALKOHOLA:
Izreka “Klin se klinom izbija” ne važi kod mamurluka, to će dovesti do mnogobrojnih neželjenih efekata, jedino šta ćeš postići je da ćeš produžiti opijenost, što je možda u određenim situacijama i cilj, ali u svakom slučaju to će samo dodatno povećati glavobolju. Takođe eksperti iz ove oblasti naglašavaju da primena ove metode može da dovede do stvaranja zavistnosti od alkohola

TOST I KREKERI:
Sećaš se kada ti je mama davala tost kada bi kao klinac pokvario stomak? Drži se ti ovog saveta i sada kao matorc koji je uživao u društvu flaše i čaše. Iako gladovanje može da zaustavi roler koster u stomaku. Unošenje lake hrane može da poveće nivo šećera u krvi i tako umanji malaksalost. Istraživanja su pokazala da kada je nivo šećera nizak, jetra počinje da proizvodi više glukoze iz uskladištenih ugljenih hidrata (hrane). Međutim ako si popio previše, tvoja jetra je prezauzeta obrađivanjem alkohola, i ne može da ispuni dodatne aktivnosti, zato nivo šećera u krvi opada, i ti se osećaš malaksalo i umorno.

MASNA HRANA:
Nije toliko važno šta jedeš posle pijanstva, već šta si jeo pre konzumiranja neumerene količine alkohola, to može znatno da ti ublaži bol narednog dana. Hrana usporava absorpciju alkohola, alkoholu treba više vremena da uđe u tvoj krvotok, a ti imaš više vremena pre nego što postaneš odvaljen.

LEKOVI PROTIV GLAVOBOLJE:
Ovi lekovi mogu te osloboditi glavobolje, ali njihovo konzumiranje u velikoj meri operećuje jetru koja je već upošljena preradom unetog alkohola, takođe većina istih se nesme kombinovati sa alkoholom, zato veoma oprezno sa ovom metodom, ja je ne bih preporučio.

VITAMINI:
Ako redovno uzimaš vitamine, nema razloga zašto ne bi i kada si mamuran, ali ni jedna studija nije pokazala da određeni vitamini umanjuju mamurluk.

TRENING:
Jednu krigla piva, čašu vina ili čašicu žestine, organizam obrađuje oko sat vremena, tako da teorija da ćeš treningom kroz znoj izbaciti sav alkohol, pada u vodu. Takođe usled oslobađanja endorfina može doći do pada tvog raspoloženja. Bez obzira na sve ako primenjuješ ovu metodu obavezno unosi veliku količinu tečnosti kako bi izbegao dehidraciju.

SEKS:
Još uvek ne postoji istraživanje koje bi dokazalo da seks odklanja mamurluk, ali u svakom slučaju može učiniti da vreme porođe brže. Seks nas čini srećnim, zato ga nipošto nemoj izbegavati…
autor: markoneli
fotografije: googleimages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>